Ortak yazılı sınavların;
olmak üzere 3 farklı uygulaması var.
1) Bu kapsamda öncelikle Bakanlık hangi sınıf düzeyinde hangi derslerden ortak sınav yapılacağını kamuoyuna duyuracaktır.
2024–2025 öğretim yılında Ülke Geneli:
Yukarıda belirtilen iki madde dışında kalan ve birden fazla şubede okutulan derslerin sınavları ortak yazılı sınav olarak yapılacaktır.
Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlık, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda açık uçlu veya açıkuçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacaktır..
Bunun dışında kalan tüm ortak yazılı sınavlar ile diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacaktır.
Bakanlık tarafından yapılacak ortak yazılı sınavların soruları Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanarak okullara gönderilecektir. Sınav uygulaması okulda görevli öğretmenlerce yapılacaktır. Sınavın değerlendirilmesi ise okul veya Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlüklerince yapılacaktır.
Ülke ve il geneli ortak yazılı sınav uygulamasının okullarda öğretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farkı soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olmasıdır. Nasıl ki okulda öğretmenlerimiz kendi yaptıkları sınavın güvenliğini sağlıyorsa bu sınavlar da kendi sınavları olduğundan aynı hassasiyeti göstereceklerdir.
Ortak yazılı sınav soruları ders kitapları ve kazanımlara göre hazırlanacaktır.
Hayır, ortak yazılı sınavların okullardaki ders öğretmenlerince yapılan sınavlardan farkı yoktur. Soruların kapsamı ve zorluk derecesi okulda yapılan sınavlarla aynı olacaktır. Bunun için özel bir hazırlığa gerek yoktur. Öğrencilerin derslere düzenli devam etmeleri, ders kitaplarında yer alan etkinlik ve sorulara dikkatli bakmaları sınav başarısı için yeterli olacaktır.
Evet, okulda yapılan tüm sınavlar gibi bu sınavlar da notla değerlendirilecektir. Sınavların ağırlığı diğer sınavlarla aynı olacaktır.
Hayır, hiçbir şekilde öğrenci ya da okul sıralaması yapılmayacaktır. Öğrenci toplu listeleri yayımlanmayacak; okul, sınıf ve şube karşılaştırması yapılmayacaktır.
Sınavların kapsam geçerliğinin artırılması ve öğrencilerin sınavlara daha bilinçli hazırlanması için her sınavda hangi konu/kazanımdan kaç soru sorulacağının önceden öğrencilere duyurulmasına yönelik hazırlanan tablodur.
Evet, öğretim yılı başında sınavlarda hangi konu/kazanımdan kaç soru sorulacağının ilgililer tarafından hazırlanması ve öğrencilere duyurulması gerekmektedir.
Ülke geneli Ortak yazılı sınavların uygulandığı tarihte aynı sınıf düzeyinde bir sınav daha yapılabilir.
Hayır, ortak yazılı sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim öğretime devam edilecektir.
Evet, her sınav sonrasında sınav analizi yapılarak öğrenci, sınıf ve okul genelinde ortak öğrenme eksikliği veya öğrenme eksikliği ve yanlış öğrenme varsa bunların telafi edilmesi amacıyla öğrencilere geri bildirim verilecektir.
Sınavın uygulama aşaması ders öğretmeni tarafından yapılacak. Öğretmen yaptığı sınavlarda kopya çektirmediği gibi ortak yazılı sınavlarda da aynı şekilde sınavın güvenliğini kendisi sağlayacaktır. Yanlış cevap doğru cevabın puanını etkilemeyecek. Değerlendirme eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri, Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlükleri tarafından yapılacaktır.
Öğrenci, 100 üzerinden aldığı puanı daha önceden olduğu gibi e-Okul sistemi üzerinden görecek.
Sorular kazanımın gerektirdiği özelliğe göre hazırlanacaktır. Burada amaç kazanımın doğru ölçülmesidir. Okul türlerinde aynı konu ve kazanımın olması durumunda aynı sorular sorulacaktır. Kazanımın değişmesi durumunda sadece ilgili kazanımlar için farklı soru sorulacaktır.
Hayır, sınav öğrencinin kendi okul saatinde yapılacaktır. İkili eğitim yapılan okullar için aynı güçlük düzeyinde farklı sorular sorulacaktır.
Ortak yazılı sınavların öğretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farkı soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olmasıdır. Bu bağlamda zorluk derecesi öğretmenler tarafından yapılan sınavlar gibi olacaktır.
Evet, mazereti nedeniyle bu sınavlara katılamayan öğrencilere mazeret sınavları yapılacaktır.
Evet, ortak yazılı sınavlara ilişkin süreçlerin yer aldığı kılavuz yayımlanacaktır. Ülke geneli ortak yazılı sınav kılavuzu Bakanlık tarafından, il ve ilçe geneli ortak yazılı sınav kılavuzu ise millî eğitim müdürlükleri tarafından hazırlanacaktır. Kılavuza ulaşmak için tıklayınız
Evet, tüm öğretim kademelerinde yazılı sınavlar Yönetmelikte belirlenen tarihlerde yapılacaktır.
Derslerden bir dönemde iki sınav yapılacaktır. Ancak il sınıf/alan zümrelerince dönem başında gerekçesiyle birlikte karar alınması durumunda haftalık ders saat sayısı altı ve üzeri olan derslerde üçüncü bir sınav da yapılabilecektir. Üçüncü sınavın yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa ne zaman yapılacağı il sınıf/alan zümrelerince belirlenecektir.
Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ve yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada yapılacaktır. Bu derslerin önce yazılı sınavları sonra her öğrenci için yeteri zaman ayrılacak şekilde ders öğretmeni tarafından dinleme ve konuşma becerilerini ölçecek şekilde uygulama sınavları yapılacaktır.
Tam aksine açık uçlu sorulara cevap verme öğrencinin üst düzey düşünme becerilerini artıracak ve düşündüklerini bir bilgi etrafında toplayıp yazılı olarak dile getirme davranışını geliştirecektir. Bu becerisi gelişen öğrenciler test sınavlarında daha başarılı olacaktır.
Çoktan seçmeli sorular ağırlıklı olarak öğrencinin hatırlama, kavrama ve uygulama düzeyini ölçmektedir. Sürekli test sorusu çözen öğrenciye farklı tarzda soru sorulduğunda öğrenci cevap vermekte zorlanabilmektedir. Açık uçlu soru ise daha çok üst düzey düşünme becerisini ölçmektedir. Bu tarz sorulara cevap verebilen öğrenciler farklı tarzda gelen her türlü soruya cevap verebilecektir. O yüzden sınavlara hazırlanan öğrencilere en büyük tavsiye anlama, düşünme ve yazma becerilerini geliştirecek etkinlikler yapmalarıdır.
ORTAK YAZILI SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
a) 6. sınıf matematik dersi ortak yazılı sınavında yer alan açık uçlu soruların puanlanması ülke genelinde ortak yapılacaktır.
b) 6. sınıf Türkçe, 10. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 10. sınıf matematik dersi ortak yazılı sınavlarının değerlendirilmesi okul müdürlüklerince alınan karar doğrultusunda yapılacaktır (Bu sınavların değerlendirilmesi ilgili dersin öğretmenleri, eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri ya da komşu okul eğitim kurumu sınıf/alan zümre öğretmenleri tarafından yapılabilir.).
c)Ortak yazılı sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı 100 (yüz) tam puan üzerindendeğerlendirilecektir.
EkE-1k
ç) Ortak yazılı sınav sorularının puanları;
6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavında 4 soru 12 puan, 2 soru 15 puan, 1 soru 22 puan,
6. sınıf matematik dersi ortak yazılı sınavında 1 soru 10 puan, 6 soru 15 puan,
10. sınıf Türk dili ve edebiyatı dersi ortak yazılı sınavında 3 soru 10 puan, 3 soru 12 puan, 1 soru 14 puan, 1 soru 20 puan,
10. sınıf matematik dersi ortak yazılı sınavında 1 soru 10 puan, 6 soru 15 puan
değerindedir.
d)Ortak yazılı sınavlar, uygulandığı dersin 1. dönem 1. yazılı sınavı olarak değerlendirilecek ve odöneme ait ders puanının hesaplanmasında kullanılacaktır.
e)Türkçe ile Türk dili ve edebiyatı derslerinin sınavları, yazılı ve uygulamalı olmak üzere ikiaşamada yapılacaktır. Bu derslerin yazılı sınav aşaması ülke genelinde ortak yapılacak, uygulamalısınav aşaması ise ders öğretmeni tarafından dinleme ve konuşma becerilerini ölçen uygulamalısınavlar şeklinde yapılacaktır. Bu sınavlar ayrı ayrı puanlanacak, öğrencilerin ortak yazılı sınavdanaldığı puanlar ile uygulamalı sınavlardan aldığı puanlar birlikte değerlendirilerek öğrencinin ortakyazılı sınav puanı oluşturulacaktır.
f)Genel Müdürlük tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılacak olup iptaledilen sorunun puan değeri öğrenci puanına eklenecektir.
g)Geçerli özürleri olmadan ortak yazılı sınava ve mazeret sınavına katılmayan öğrenciler ile kopyaçekenlerin durumları puanla değerlendirilmeyecek, bu sınavlara katılmayan öğrencilerin puanhanesine “G’’; kopya çeken öğrencilerin puan hanesine “K” yazılacak ve bu haneler de ortalamayadâhil edilecektir.
ğ) Ortak yazılı sınavların sonuçları, ilgili dersin öğretmeni tarafından e-Okul sistemine işlenecektir.
ORTAK YAZILI SINAVLARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR
a)Sınav sonrasında il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerine teslim edilen 6. sınıf matematikdersi ortak yazılı sınav evraklarının içerisinden öğrenci cevap kâğıdının çıkmaması,
b)Öğrencinin herhangi bir öğrenciden ya da dokümandan kopya çektiğinin veya herhangi biröğrenciye kopya verdiğinin görevli öğretmen tarafından tespit edilmesi,
c) 6. sınıf Türkçe, 10. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 10. sınıf matematik dersi ortak yazılı sınavına ait ortak yazılı sınav kâğıtlarının okunamaması (yıpranması, karalanması, yırtılması vb.),
ç) Öğrencinin yedek sınav evrakı dışında kendisine ait olmayan sınav evrakını kullanması,
d)Öğrenci tarafından sınav kurallarının ihlal edilmesi ve bunun görevli öğretmen tarafındantutanakla belirlenmesi durumunda öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır
ORTAK YAZILI SINAVLARA İTİRAZ
a)Öğrenci velisi, ortak yazılı sınavlarının uygulanmasına yönelik itirazlar için öğrencinin öğrenimgördüğü okul müdürlüğüne 5 (beş) iş günü içinde dilekçe ile başvuruda bulunacaktır. Ortak yazılısınavların uygulanmasına yönelik yapılan itirazlara il/ilçe millî eğitim müdürlükleri cevapverecektir.
b)Öğrenci velisi; 6. sınıf matematik dersi ortak yazılı sınav sorularına, cevap anahtarlarına veyasınav sonuçlarına yönelik itirazlar için öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne 5 (beş) işgünü içinde dilekçe ile başvuruda bulunacaktır. Ortak yazılı sınav sorularına, cevap anahtarlarınave sınav sonuçlarına yönelik itirazlar il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerincecevaplanacaktır.
c)Öğrenci velisi; 6. sınıf Türkçe, 10. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 10. sınıf matematik dersi ortakyazılı sınavına ait sınav sorularına yönelik itirazlar için öğrencinin öğrenim gördüğü okulmüdürlüğüne 5 (beş) iş günü içinde dilekçe ile başvuruda bulunacaktır. Ortak yazılı sınavsorularına veya cevaplarına yönelik itirazlar il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerincecevaplanacaktır.
Öğrenci velisi; 6. Türkçe, 10. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 10. sınıf matematik dersi ortak yazılı sınavına ait sınav sonuçlarına yönelik itirazlar için öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne 5 (beş) iş günü içinde dilekçe ile başvuruda bulunacaktır. Bu sınavların ortak yazılı sınav sonuçlarına yönelik itirazlar öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüklerince cevaplanacaktır.
d)Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrenci bilgilerinin bulunmadığı dilekçeler dikkatealınmayacaktır.
e)Faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
f)Sınavı geçersiz sayılan ya da mazeretsiz sınava katılmayan adayların bu konuyla ilgili itirazbaşvuruları dikkate alınmayacaktır.
MAZERET SINAVLARI
Ortak yazılı sınavlara geçerli özürleri nedeniyle katılamayan öğrenciler, mazeret sınavınaalınacaktır. Hem ortak yazılı sınava hem de mazeret sınavına geçerli özürleri olmadan katılmayanöğrenciler ortak yazılı sınavda başarısız sayılacaktır.
z)Geçerli özürleri bulunan öğrencilerin sınava katılmama gerekçesi ortak yazılı sınav uygulamatarihinden itibaren en geç 5 (beş) iş günü içerisinde öğrenci velisi tarafından okul müdürlüğüneyazılı olarak bildirilecektir. Bu öğrencilerin mazeret sınavına katılımıyla ilgili süreçlerden okulmüdürlükleri sorumludur.
Adres:
BAHÇELİEVLER MAH. KOCA RAGIP PAŞA CAD. NO 75 37300 TOSYA / KASTAMONU
Telefon
0366 313 00 10